Sekret wypieku świątecznych pierników poznali uczestnicy warsztatów kulinarnych, które zorganizowano 6 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku. Stanowiły one kolejną formę zajęć o charakterze charytatywnym, podjętą z inicjatywy Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół ZST w Turku.
W gronie uczestników przedsięwzięcia znalazła się grupa mieszkańców Środowiskowego Domu Samopomocy w Młodzianowie.
Goście wypiekali pierniczki pod nadzorem uczniów. Wiele emocji wzbudziło dekorowanie świątecznych przysmaków. Kolorowe ozdoby zastosowane do dekoracji sprawiły, że powstały niezwykłe cudeńka, budzące zachwyt i radość. Podczas przerw prowadzono ożywioną dyskusję na temat różnych potraw przygotowywanych na kolację wigilijną i wystroju stołu świątecznego.
Podjęta akcja charytatywna zintegrowała uczniów z osobami niepełnosprawnymi i rozwinęła umiejętność współpracy w grupie. Uwrażliwiła również młodzież na potrzeby innych ludzi. Widząc zaangażowanie uczniów, ich chęć pomagania i dzielenia się swoimi umiejętnościami, jesteśmy przekonani o słuszności podjętych działań.
Opiekę na młodzieżą sprawowały: Wiesława Woźnicka, Ilona Wieczorek i Marzena Maćków.