Świat makaronu jest bogaty, smaczny i intrygujący. Mąka, woda, jaja i praca własnych rąk – tylko tyle potrzeba do stworzenia idealnego ciasta na makaron. Jak właściwie dobrać proporcje składników na ciasto i wykonać pyszne dania z własnoręcznie przygotowanego makaronu? Tego dowiedzieli się uczestnicy warsztatów kulinarnych zorganizowanych w dniu 16 października 2023 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku.  Pod czujnym okiem właściciela Pizzerii K2 Pana Pawła Niestatka uczniowie klas o profilu gastronomicznym (1TŻ, 2HZ, 3HZ, 4HZ i 5HZp) krok po kroku uczyli się przygotowywać perfekcyjne ciasto makaronowe i poznawali podstawowe techniki jego wyrabiania.

Młodzież dowiedziała się, dlaczego ciasto makaronowe lubi i musi odpoczywać, jak je zagnieść i  rozwałkować, w jakich warunkach suszyć oraz  jak zaprzyjaźnić się z maszynką do makaronu. Młodzi adepci sztuki kulinarnej poznali również niecodzienne sposoby wykorzystania makaronów i nadawania potrawom niepowtarzalnego smaku.

Uczestnicy warsztatów, wyrabiając własnoręcznie wszystkie kluski, przyrządzili tagliatelle z farszem z polędwiczek drobiowych, podgrzybków oraz cebuli w sosie śmietanowym, penne w sosie z czerwonego pesto wraz z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą oraz klasyczne spaghetti bolognese z serem cheddar. 

Zajęcia, które cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży, zakończyły się degustacją przygotowanych potraw. Uczniowie otrzymali certyfikat uczestnictwa w warsztatach oraz kupony rabatowe, które będą mogli wykorzystać w Pizzerii K2.

Serdecznie dziękujemy właścicielom Pizzerii K2 za przekazanie przyszłym kucharzom cennych wskazówek.

Wszystkim życzymy wielu kulinarnych sukcesów.