27 października w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie odbyła się regionalna część konkursu dla województwa wielkopolskiego „Bitwa na Drobiowe Smaki 2”, do którego przystąpiło 11 zespołów ze szkół gastronomicznych, w tym uczniowie  Zespołu Szkół Technicznych w Turku: Weronika Dębowska i Julia Gralińska z klasy 4LZ oraz Alicja Krauze i Gabriela Michalak z klasy 3HZ. Pierwszym etapem konkursu było przygotowanie zupy oraz dania zasadniczego, którego głównym bohaterem był kurczak. Uczennice klasy czwartej przyrządziły zupę z kaszą jaglaną, kukurydzą, mlekiem kokosowym i oliwą z kolendry oraz roladki z udek z kurczaka, faszerowane warzywami z puree z batata, jabłkiem kompresowanym i pudrem z pietruszki. Natomiast uczennice klasy trzeciej przygotowały zupę krem z pieczonej papryki i kalafiora oraz pierś z kurczaka marynowaną w oliwie, ragout warzywne i chipsy z marchewki.

Jury, na czele którego stanęli Łukasz Konik, Artur Wawer oraz Kuba Steuermark oceniało kreatywność uczestników, dekorację i sposób podania potrawy, higienę produkcji oraz walory smakowo-zapachowe dania. Po burzliwych obradach jury wybrało do drugiego etapu sześć zespołów. Między innymi zespół z ZST Turek w składzie Weronika Dębowska i Julia Gralińska.

W drugim dniu eliminacji regionalnych „Bitwy na Drobiowe Smaki 2” młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli przygotować danie street food – burgera, w którym musiały się obowiązkowo znaleźć trzy składniki: mięso drobiowe, ziemniaki, ser haloumi.

Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigali się w kreowaniu niezwykłych dań, które zdaniem jury zasługiwały na to, by znaleźć się w menu profesjonalnych restauracji. Mieli również okazję uczestniczyć w wykładach dietetyków na temat zdrowej diety i roli mięsa drobiowego w codziennym menu młodych ludzi.  Mogli także skonfrontować mity dotyczące mięsa drobiowego z rzeczywistością.

Konkurs został objęty honorowym Patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony znakiem Polska Smakuje.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za ogrom pracy i serce włożone w przygotowanie konkursowego dania.

Uczennice do konkursu kulinarnego zostały przygotowane przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Marzenę Maćków.