W dniu 15.04.2016 r. w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbyła się XVI edycja etapu regionalnego konkursu dla pracowników młodocianych zatrudnionych w rzemiośle ze znajomości prawnej ochrony pracy oraz przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy „Bezpiecznie od startu”. Organizatorami przedsięwzięcia na etapie regionalnym były: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, zrzeszone cechy, Okręgowy Inspektorat Pracy, a partnerami - Kuratorium Oświaty w Poznaniu i szkoły zawodowe.
Celem konkursu było rozwiązanie testu z zakresu prawa pracy, technicznego bezpieczeństwa pracy, ergonomii i psychologii pracy oraz zasad udzielania pierwszej pomocy.
W konkursie uczestniczyło 40 osób z 13 szkół województwa wielkopolskiego.
Cech Rzemiosł Różnych w Turku reprezentowały dwie uczennice Zespołu Szkół Technicznych w Turku:
- Martyna Ratajczak - branża spożywcza, klasa druga- mistrz szkolący Jolanta Janowska z Restauracji Hacjenda w Malanowie,
- Dżesika Urzędowska - branża spożywcza, klasa druga- mistrz szkolący Barbara Perońska z Restauracji Sława w Turku
Pani Stanisława Ziółkowska, Okręgowy Inspektor Pracy w Poznaniu, pogratulowała wszystkim udziału w zmaganiach, podkreśliła potrzebę zdobywania wiedzy w zakresie BHP oraz zaapelowała do pracodawców, aby pamiętali, że najważniejsze jest życie i zdrowie pracownika.
Opiekę nad uczestnikami konkursu sprawowała pani Marzena Maćków, nauczycielka ZST.