W dniu 20.03.2013 r. młodzież klas Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Technicznych w Turku zorganizowała spotkanie na temat: „Tradycje i zwyczaje Wielkanocne”. Celem tego spotkania było przypomnienie staropolskich zwyczajów i obrzędów wielkanocnych oraz zajęcia warsztatowe z wykonywania pisanek techniką woskowania i oklejania pod kierunkiem pracowników Muzeum Rzemiosła Tkackiego w Turku: Stanisławy Radke i Haliny Guzik.
Pisanką nazywamy ogólnie jajko (zwykle kurze) zdobione różnymi technikami. W zależności od techniki zdobienia, świąteczne jajka mają różne nazwy, najbardziej znaną jest: KRASZANKA. Powstają one przez gotowanie jaja w wywarze barwnym, dawniej uzyskiwanym wyłącznie ze składników naturalnych, na przykład: kolor brązowy otrzymywano z łupin cebuli.
Pisanki mają różnobarwne desenie i powstają przez rysowanie wzorów gorącym woskiem na skorupce, a następnie zanurzenie jajka w barwniku. Inne techniki zdobienia jaj to: oklejanki, nalepianki, ażurki, rysowanki, skrobanki i drapanki.
{morfeo 25}