Dyrektor Zespołu Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku serdecznie zaprasza uczniów szkół podsyawowych wraz z rodzicami na Drzwi Otwarte połączone z piknikiem naukowym "Wiosna z Techniką", które odbędą się 23 kwietnia 2024 r. w godzinach 09:00 - 13:00.

W programie m.in.:
- prezentacja oferty edukacyjnej szkoły i kół zainteresowań,
- zwiedzanie laboratoriów i pracowni ZST w Turku,
- pokazy i eksperymenty naukowe,
- spotkania z przedstawicielami zakładów pracy i instytucji rynku pracy,
- doradztwo zawodowe,
- spotkania z przedstawicielami samorządu uczniowskiego.

Zespół Szkół Technicznych w Turku jest  jedną  z 53 placówek  z województwa wielkopolskiego,  które przystąpiły do II edycji  Projektu  „Szkoła Wodorowa”. W ramach realizacji tej inicjatywy, nauczyciele oraz uczniowie uczestniczą w konferencjach, warsztatach, konkursach, szkoleniach oraz wyjazdach studyjnych. Celem projektu jest pobudzenie zainteresowania uczniów gospodarką wodorową, energią odnawialną  oraz zwiększenie świadomości młodzieży wobec współczesnych wyzwań gospodarczych i środowiskowych.

Wielkanoc  to  piękne i urokliwe święta, wyjątkowy czas łączący odradzający się świat przyrody z tradycją ludową oraz obrzędami religijnymi. To pora, gdy natura zaczyna żyć na nowo. Każde państwo, a nawet regiony w poszczególnych krajach, mają swoje własne tradycje świąteczne. Ich kultywowanie staje się obowiązkiem ze względu na kolejne pokolenia. To swoisty rodzaj mostu pamięci, łączącego nas z przeszłością i kulturą, którą tworzyli nasi przodkowie. Aby poszerzyć wiedzę naszych uczniów na temat kultury krajów anglojęzycznych i niemieckojęzycznych zorganizowana została akcja „TRADYCJE I ZWYCZAJE ŚWIĄT WIELKANOCNYCH”.

W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi, w dniu 14 marca 2024 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku, zostało zorganizowane spotkanie poświęcone tradycjom  i zwyczajom wielkanocnym. Odbył się także Szkolny Konkurs na Najładniejszy Stół Wielkanocny i Najsmaczniejsze Ciasto Wielkanocne. Obie imprezy na stałe wpisały się już w kalendarz uroczystości szkolnych. W kulinarne współzawodnictwo zaangażowali się uczniowie klas o profilu gastronomicznym-  kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (1TZ, 2HZ, 4HZ) oraz w zawodzie kucharz( 1k, 2k, 3kw).

7 marca odbył się  Szkolny Konkurs  Języka Angielskiego pt. ,,The Master of English”.  Jego celem było motywowanie uczniów do nauki języków i  zachęcenie do wykorzystywania umiejętności językowych. Zadanie konkursowe polegało na rozwiązaniu testu gramatyczno-leksykalnego. Do zmagań o tytuł mistrza języka angielskiego przystąpiło łącznie czterdziestu pięciu uczniów z klas: 1HC, 1TF, 1TI, 1TM, 1TT oraz 1TZ.