ZSTJuż po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku wzięli udział w organizowanym przez Zarząd Oddziału Miejskiego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP w Turku- konkursie plastycznym pt.„ Młodzież zapobiega pożarom”. I tym razem nasi reprezentanci odnieśli sukces. W tegorocznej edycji, nad którą patronat honorowy objął Burmistrz Miasta Turku, udział wzięło 15 uczniów z Zespołu Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego.

W dniu 25 stycznia 2021 roku odbyła się pierwsza edycja szkolnego konkursu wiedzy o krajach niemieckiego obszaru językowego „Landeskunde - Quiz” w formie testu online. Celem konkursu było rozbudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów językiem  niemieckim i krajami niemieckiego obszaru językowego oraz motywowanie uczniów do samodzielnego zdobywania wiedzy. Uczniowie mieli okazję do poszerzenia swojej wiedzy z zakresu historii, geografii, systemu politycznego i kultury. Poznali również wiele ciekawostek dotyczących krajów D-A-CH.

opisDrodzy Mieszkańcy Powiatu Tureckiego  

Szczepionka przeciw COVID-19 to jeden z najważniejszych elementów, dzięki któremu możemy powstrzymać epidemię. Wyzwala w organizmie człowieka naturalną produkcję przeciwciał. Stymuluje także nasze komórki odpornościowe, tak aby chroniły nas przed zakażeniem COVID-19. 

Od 25 listopada 2020 roku rozpoczął się konkurs online organizowany przez Akademię Inspiracji Makro dla szkół gastronomicznych „Inspirujemy on-line” przeznaczony dla uczniów klas gastronomicznych. Wyzwanie w tym konkursie podjęła uczennica z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z klasy 2 LZ w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych Weronika Dębowska.  Konkurs trwał przez cztery tygodnie i co tydzień  uczniowie dostawali inne wyzwanie kulinarne do przygotowania z umieszczeniem  opisu potrawy a także musieli wykazać się wiedzą  w quizie dotyczącym potrawy. 25 listopada odbyło się pierwsze  wyzwanie polegające na przygotowaniu risotto. 

W dniach od 1 do 21 grudnia 2020 roku Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie zorganizował I Ogólnopolski Konkurs Artystyczny Dekorowania Pierników” Dekor – Piernik – Art.” w  formie on-line. Do konkursu zostało zgłoszonych 65 kolorowych, piernikowych dział sztuki z całej Polski, w tym miedzy innymi znalazły się trzy pierniki uczniów z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z  klasy 2 LZ ( Weronika Dębowska, Julia Gralińska) i klasy 3FZ (Anna Misiak), które zostały zgłoszone przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Marzenę Maćków.

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia w dniach od 7 do 14 grudnia  2020 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku został zorganizowany szkolny konkurs, którego tematem była magia Świąt Bożego Narodzenia. W konkursie wzięło udział 10 uczniów, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (1HZ, 2LZ, 2HZp, 3FZ) oraz kucharz (2kop), którzy zaprezentowali swoje cukiernicze umiejętności, przygotowując wyroby o tematyce bożonarodzeniowej.

W pierwszej połowie grudnia uczniowie klasy 1RM uczestniczyli w warsztatach podczas, których mieli za zadanie wykonać skrzaty bożonarodzeniowe. Świąteczne skrzaty według wierzeń przynoszą rodzinie szczęście, chronią dobytek, domowników oraz ochraniają przed nieszczęściami za dnia i nocy. Umieszczając je pod choinką, przy wigilijnym stole czy na kominku można sprawić, że każdy w pobliżu poczuje przyjazną atmosferę.

W dniu 10 grudnia 2020 roku w naszej szkole odbyło się rozstrzygnięcie konkursu „Fiszki zawodowe  w języku  angielskim i niemieckim”, który odbył się online. Celem konkursu było propagowanie i poszerzanie wiedzy z  języka niemieckiego i angielskiego zawodowego,  rozwijanie kompetencji językowych oraz rozbudzenie i wzmocnienie wśród młodzieży zainteresowania językiem niemieckim i angielskim.

Anna Misiak (z klasy 3 FZ) i Karolina Sawicka (z klasy 4 FZ) zakwalifikowały się do II etapu tegorocznej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Okręgowe eliminacje odbyły się 4 grudnia 2020 r. w formie testu online, składającego się z 60 pytań wyboru i 20 pytań przyporządkowania. Uczestnicy eliminacji odpowiadali na pytania z zakresu nauki o żywieniu i żywności, biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, technologii żywności, technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, gastronomii, sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.

5 grudnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, święto wszystkich osób zaangażowanych w niesienie bezinteresownej pomocy potrzebującym. Od 2016 roku w naszej szkole działa Szkolny Klub Wolontariatu zrzeszający uczniów, którzy pragną wykorzystywać swój czas, umiejętności oraz talenty, aby pomagać innym. W ciągu kilku lat działalności udało nam się zorganizować wiele akcji charytatywnych. Mimo, że ze względu na sytuację epidemiczną nie możemy spotkać się na żywo i wspólnie świętować Dnia Wolontariusza, przygotowaliśmy dla Was prezentację na temat wolontariatu, płynących z niego korzyści oraz przeglądu wydarzeń, które miały miejsce w naszej szkole.

“Bierzemy sprawy w swoje ręce” to tytuł kampanii społecznej przygotowanej przez poznańskie Stowarzyszenie CREO skierowanej do młodych ludzi w województwie wielkopolskim. W drugiej połowie listopada 2020 r. uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku wzięli w niej udział.

W dniu 16 listopada 2020 roku w Poznaniu odbyło się posiedzenie komisji konkursowej wojewódzkiego konkursu "Nie daj szansy AIDS". W 2020 roku zadanie konkursowe polegało na wykonaniu plakatu na temat profilaktyki HIV/AIDS i chorób przenoszonych drogą płciową. Wojewódzka Komisji Konkursowa postanowiła przyznać nagrody:
I miejsce: Adrianowi Jastrzębskiemu - uczniowi Zespołu Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku,
II miejsce: N.S. uczennicy Zespołu Szkół Handlowych w Poznaniu,
III miejsce: K.R. uczennicy Zespołu Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Koninie

Szanowni Rodzice, Drodzy uczniowie  w związku z dynamiczną sytuacją epidemiczną od 02.11.2020 roku uruchomione zostały dyżury telefoniczne psychologów i pedagogów. Do kontaktu zapraszamy uczniów, rodziców i nauczycieli potrzebujących wsparcia. Telefony kontaktowe: 667-358-783, 695-490-748, 63 2785073

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 5 listopada 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie czasowego ograniczenie funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 informuje, że od dnia 9 listopada 2020 r. do 29 listopada 2020 r. nauka w Zespole Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku odbywać się będzie w trybie zdalnym z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość przyjętych w szkole.


Rozporządzenie MEN z dnia 5 listopada 2020 r.

 

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 października 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie czasowego ograniczenie funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 informuje, że od dnia 26 października 2020 r. do 8 listopada 2020 r. nauka w Zespole Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku odbywać się będzie w trybie zdalnym z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość przyjętych w szkole.

Zgodnie z wytycznymi MEN z dnia 23.10.2020 r. słuchacze placówek kształcenia ustawicznego oraz centrów kształcenia zawodowego (KKZ) przechodzą na naukę zdalną, która będzie realizowana zgodnie z harmonogramem zajęć i planami zajęć umieszczanych na stronie szkoły.

W okresie od 24 października do 29 listopada br. uczniowie branżowych szkół I stopnia będący młodocianymi pracownikami są zwolnieni z obowiązku  świadczenia pracy na mocy art. 15f specustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z COVID-19.

Dyrektor ZST w Turku
Wioletta Adamiak

Z radością informujemy, że kolejne osoby przyłączyły się do ogólnopolskiej akcji charytatywnej Fundacji Rak’n’Roll – „Wygraj życie!” realizowanej przy współpracy ZST Turek. Swoje długie włosy w szlachetnym celu oddały: Maja Kopczyńska oraz Klaudia Kostrzewa. Dziękujemy!

Zachęcamy do udziału w projekcie na rzecz pacjentów onkologicznych. Koordynatorem w ZST Turek jest p. Emilia Marucha (wizyta/ usługa strzyżenia możliwa po wcześniejszym umówieniu, kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.).