Zbliżający się okres świąt Bożego Narodzenia, czas świątecznych wypieków i ubierania choinki stały się doskonałą okazją do zorganizowania w dniu 14 grudnia 2022 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie IX Wielkopolskiego Konkursu „Najpiękniejszy Stół Świąteczny” pod hasłem „Z tradycją i naturą”. Jego celem jest kultywowanie świątecznych tradycji, a także rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką nakrywania i dekoracji stołu.

Do konkursu przystąpiło 11 zespołów ze szkół ponadpodstawowych  województwa wielkopolskiego. Zespół Szkół Technicznych w Turku reprezentowały uczennice kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

– Weronika Dębowska, Julia Gralińska z klasy 4LZ (I zespół),
– Alicja Krauze, Gabriela Michalak  z klasy 3 HZ (II zespół).

Uczestnicy przedsięwzięcia przygotowali nakrycie stołu dla czterech osób do zaproponowanego menu na rodzinną kolację wigilijną. Stoły przygotowane przez uczestników konkursu okazały się bardzo oryginalne, każdy miał swój indywidualny charakter. Dekoracje wykonane przez uczennice naszej szkoły utrzymane były w stylu ekologicznym. Wśród ozdób znalazły się: własnoręcznie wykonane choinki z gałązek tui, świece, plastry drewna, szyszki oraz pachnące gałązki świerku. Dziewczęta przygotowały również menu oraz winietki. Na stole nie zabrakło także opłatka ułożonego na sianku i Biblii.

Jury oceniało prawidłowość doboru bielizny i zastawy stołowej do przygotowanego menu, ułożenie zastawy  zgodnie z przyjętymi zasadami, umiejętność łączenia tradycji  z nowoczesnością i ekologicznym trybem życia, pomysłowość i oryginalność własnoręcznie wykonanej dekoracji oraz elegancję i estetykę stołu.

Stół udekorowany przez Weronikę Dębowską i Julię Gralińską zajął III miejsce. Z kolei Alicja Krauze i Gabriela Michalak otrzymały wyróżnienie.

Uczennice do konkursu przygotowywała pani Marzena Maćków.