Śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który zapewnia organizmowi cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Chcąc zachęcić wszystkich do spożywania śniadań, 20 maja w naszej szkole zorganizowano konkurs na „Zdrowe Śniadanie”.W kulinarne przedsięwzięcie zaangażowani byli uczniowie klas o profilu gastronomicznym kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz (1HZ, 2HZ, 3HZp, 3kop). W rywalizacji wzięły udział cztery dwuosobowe zespoły.

Pierwszym etapem konkursu był quiz z zakresu zasad żywienia, a kolejnym – przygotowanie zdrowych śniadań w dwóch wersjach: wytrawnej i słodkiej. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zaskoczyli wszystkich swoją kreatywnością, przygotowując: grzanki z guacamole i jajkiem w koszulce, grzanki z pastą jajeczną z awokado i pomidorem, bruschettę, zapiekane koszyczki śniadaniowe, owsiankę z sezonowymi owocami, torcik jagodowy, owocową przyjemność, placuszki z płatkami owsianymi i borówkami, smoothie owocowe oraz koktajl bananowo-kokosowy. Potrawy były oceniane pod względem walorów smakowych i zapachowych, pomysłowości oraz dekoracji.

Jury w składzie: p. Aneta Kurzawa, p. Marzena Maćków, p. Ilona Wieczorek, p. Karolina Łajdecka, p. Dorota Biskup po burzliwych naradach wyłoniło zwycięzców:
– I miejsce – Jakub Bartosik i Wiktor Szymanowski (z klasy 2HZ),
– II miejsce – Julia Gralińska i Kacper Bystrzycki (z klasy 3LZ),
– III miejsce – Justyna Koperska i Aleksandra Śmiglewska (z klasy 3kop i 1HZ).

Celem konkursu było propagowanie zdrowego stylu życia, kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, a także rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką kulinarną.


Konkurs, przygotowany pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, zakończył się degustacją przygotowanych śniadań.