W dniu 3 marca odbył się centralny etap XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w którym wzięło udział 104 uczniów szkół średnich z całej Polski. Reprezentantką naszej szkoły była Anna Misiak z klasy 4 technikum żywienia i usług gastronomicznych, która została finalistką olimpiady. Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią tematem wiodącym tegorocznej edycji olimpiady było: „Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia”. Część pisemna etapu centralnego odbyła się w formie testu on-line i została przeprowadzona przez Centrum Egzaminów Testowych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Eliminacje centralne polegały na rozwiązaniu 70 zadań wielokrotnego wyboru i przyporządkowania, dotyczących żywienia człowieka, chemii, biologii i technologii gastronomicznej.

 Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trzystopniowa. W eliminacjach okręgowych, które odbyły się w pierwszym półroczu bieżącego roku szkolnego, Ania zdobyła I miejsce w okręgu- Poznań.

 Serdecznie gratulujemy Ani uzyskanych wyników, a innych uczniów naszej szkoły zachęcamy do startu w olimpiadzie w przyszłym roku szkolnym. Uczennicę do olimpiady przygotowywała pani Karolina Łajdecka.