Od 25 listopada 2020 roku rozpoczął się konkurs online organizowany przez Akademię Inspiracji Makro dla szkół gastronomicznych „Inspirujemy on-line” przeznaczony dla uczniów klas gastronomicznych. Wyzwanie w tym konkursie podjęła uczennica z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z klasy 2 LZ w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych Weronika Dębowska. Konkurs trwał przez cztery tygodnie i co tydzień uczniowie dostawali inne wyzwanie kulinarne do przygotowania z umieszczeniem opisu potrawy a także musieli wykazać się wiedzą w quizie dotyczącym potrawy. 25 listopada odbyło się pierwsze wyzwanie polegające na przygotowaniu risotto.
Weronika przygotowała jesienne risotto z dynią, papryką, pieczarkami, suszonymi pomidorami posypane tartym parmezanem i pietruszką. 1 grudnia pojawiło się kolejne wyzwanie.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dania wigilijnego jakim był kulebiak uczennica przygotowała kulebiak z grzybami i kaszą gryczaną podany z musem z buraka.
W tym wyzwaniu Weronika została nagrodzona przez Szefa Tomasza Tracza za najlepszego kulebiaka pod względem kreatywności i sposobu wykonania i tym samym zajęła pierwsze miejsce otrzymując upominki od MAKRO POLSKA. Kolejne wyzwanie umieszczone przez szefa Zbigniewa Sonika związane było z wigilijnym śledziem tym razem Weronika również stanęła na wysokości zadania i przygotowała świąteczny tatar ze śledzia z marynowanymi podgrzybkami. Ostatnie wyzwanie odbyło się 14 grudnia, przygotowane zostało przez szefa Dawida Sikorę. Zadaniem uczestników było przygotowanie wigilijnego dania z kuchni Podhala. Weronika przygotowała moskole z oscypkiem i konfiturą żurawinową.
MAKRO Polska od kilku lat w ramach programu Szef dla Młodych Talentów udanie rozwija ofertę edukacyjną dla szkół gastronomicznych i mimo tego, że zajęcia w szkołach odbywają się w formie zdalnej stworzyli nowe dostosowania do obecnych wyzwań , aby zachęcić pozostających w domach uczniów do pracy w kuchni. Uczennica naszej szkoły mimo formy zdalnej chętnie podjęła wyzwanie przygotowując piękne i kreatywne potrawy była przez cały czas trwania akcji wspierana przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Marzenę Macków.