W ramach projektu EPAS i obchodów Dnia Europy 13 uczniów Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w Konkursie Kulinarnym „Smaki Europy”,  przygotowując i prezentując online różne potrawy krajów Europy. Kuchnia europejska jest niezwykle urozmaicona. Zachwyca w niej bogactwo smaków, aromatów i różnorodnych składników wykorzystywanych do przygotowywania dań, począwszy od świeżych, lokalnych warzyw, skończywszy na wymyślnie podawanych owocach morza. To kuchnia niejednorodna, w której znaleźć można zarówno proste potrawy, jak i wieloskładnikowe, trudne w przygotowaniu smakołyki.




Wśród znakomitych dań cieszących oczy swoim wyglądem pojawiły się potrawy uczniów    

z klasy 3FZ:

  • kuchnia hiszpańska – „Paella hiszpańska” w wykonaniu Gabrysi Kalinowskiej
  • kuchnia francuska – „Ratatuj” w wykonaniu Anny Misiak
  • kuchnia irlandzka – „Spaghetti carbonara” w wykonaniu Weroniki Bzdak
  • kuchnia włoska – „Pizza” w wykonaniu Nikoli Walczak
  • kuchnia polska – „Żurek” w wykonaniu Aleksandry Włodarczyk
  • kuchnia grecka –„Musaka” w wykonaniu Laury Szmagaj

oraz uczniów z klasy 2LZ:

  • kuchnia niemiecka – „Carrywurst” w wykonaniu Kacpra Bystrzyckiego
  • kuchnia węgierska – „Bogracz węgierski” w wykonaniu Julii Gralińskiej
  • kuchnia czeska – „Smażony ser z frytkami” w wykonaniu Ismeny Deruckiej
  • kuchnia belgijska – „Mule z frytkami” w wykonaniu Weroniki Dębowskiej
  • kuchnia bułgarska – „Sałatka szopska” w wykonaniu Agnieszki Olas
  • kuchnia litewska – „Cepeliny litewskie” w wykonaniu Mikołaja Kotońskiego
  • kuchnia holenderska – „Zupa z zielonego groszku” w wykonaniu Karoliny Bocian.

W konkursie ocenie podlegały: zachowanie prawidłowych technik kulinarnych, powiązania z kuchnią europejską, kreatywność oraz prezentacja potrawy. Nagrodę główną  przyznano Gabrysi Kalinowskiej z klasy 3FZ. Uczniowie, do których skierowany był konkurs mieli okazję do rozwoju swoich zainteresowań kulinarnych i pobudzenia kreatywności w kuchni.

Wszystkim uczniom serdecznie gratulujemy umiejętności kulinarnych.