W dniu 29.05.2018 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbył się III Międzyszkolny Konkurs „MASTERCHEF PO NIEMIECKU". W przedsięwzięciu wzięli udział uczniowie oddziału gimnazjalnego Szkoły Podstawowej nr 5 w Turku, uczniowie Szkoły Podstawowej nr 4 w Turku oraz uczniowie klasy trzeciej ZST kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Celem konkursu było wzbogacenie niemieckiego słownictwa  dotyczącego kulinariów oraz rozpowszechnienie potraw kuchni naszych sąsiadów.

Goście zostali serdecznie powitani przez panią dyrektor ZST Wiolettę Adamiak. Następnie głos zabrał Starosta Turecki Mariusz Seńko, który podkreślił potrzebę znajomości języka niemieckiego i walory nauki poprzez zabawę. Spotkanie rozpoczęło się pysznym poczęstunkiem, przygotowanym przez uczniów klas gastronomicznych.

Zmagania konkursowe składały się z dwóch części. W pierwszej - międzyszkolne zespoły rozwiązywały zadania i zagadki językowe oraz przyporządkowywały niemieckie nazwy do przypraw, warzyw i owoców. W drugiej części konkursu uczniowie przygotowywali wg niemieckich przepisów placki z kiszonej kapusty, sałatkę z kapusty pekińskiej z gruszkami oraz deser - krem cytrynowy z musem malinowym.

Jury w składzie: Mateusz Mik- szef kuchni Hotelu Uniejów Eco Active & Spa, Emilia Szymaniak-Majda - nauczycielka języka niemieckiego Szkoły Podstawowej nr 4, Aneta Dziura - nauczycielka Szkoły Podstawowej nr 5, Ilona Wieczorek- nauczycielka przedmiotów gastronomicznych ZST oraz Daniel Kusz - kierownik kształcenia praktycznego ZST, sprawdzało poprawność zadań językowych oraz sposób przyrządzania, wygląd, walory smakowe i prezentację potraw.

Pierwsze miejsce zajęli: Piotr Seńko,  Martyna Marciniak, Natalia Prażanowska; drugie: Natalia Zając, Gabriela Kosowska i  Agnieszka Przybylak; a trzecie: Bartosz Majda, Klaudia Rojek oraz Klaudia Piątkiewicz.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Turku. Pan Mateusz Mik nagrodził - voucherami do Restauracji Browar Wiatr Uniejów - uczestników, którzy wykazali się największym talentem kulinarnym.

Organizatorki konkursu: Marzena Maćków i Ilona Wieczorek - nauczycielki przedmiotów gastronomicznych, oraz Aneta Kuźma i Małgorzata Robak- Pabiańska - nauczycielki języka niemieckiego, gratulują wszystkim uczestnikom  i życzą dalszych sukcesów.