AKTUALNOŚCI

III miejsce uczennicy z ZST w pierwszym ogólnopolskim konkursie zdobienia pierników „Dekor-Piernik-Art”

W dniach od 1 do 21 grudnia 2020 roku Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie zorganizował I Ogólnopolski Konkurs Artystyczny Dekorowania Pierników” Dekor – Piernik – Art.” w  formie on-line. Do konkursu zostało zgłoszonych 65 kolorowych, piernikowych dział sztuki z całej Polski, w tym miedzy innymi znalazły się trzy pierniki uczniów z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z  klasy 2 LZ ( Weronika Dębowska, Julia Gralińska) i klasy 3FZ (Anna Misiak), które zostały zgłoszone przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Marzenę Maćków.

Czytaj więcej...

 

Szkolny konkurs online „Magia Słodkich Świąt Bożego Narodzenia”

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia w dniach od 7 do 14 grudnia  2020 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku został zorganizowany szkolny konkurs, którego tematem była magia Świąt Bożego Narodzenia. W konkursie wzięło udział 10 uczniów, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (1HZ, 2LZ, 2HZp, 3FZ) oraz kucharz (2kop), którzy zaprezentowali swoje cukiernicze umiejętności, przygotowując wyroby o tematyce bożonarodzeniowej.

Czytaj więcej...

Zajęcia twórcze - warsztaty świąteczne

W pierwszej połowie grudnia uczniowie klasy 1RM uczestniczyli w warsztatach podczas, których mieli za zadanie wykonać skrzaty bożonarodzeniowe. Świąteczne skrzaty według wierzeń przynoszą rodzinie szczęście, chronią dobytek, domowników oraz ochraniają przed nieszczęściami za dnia i nocy. Umieszczając je pod choinką, przy wigilijnym stole czy na kominku można sprawić, że każdy w pobliżu poczuje przyjazną atmosferę.

Czytaj więcej...

Konkurs „Fiszki zawodowe w języku  angielskim i niemieckim”

W dniu 10 grudnia 2020 roku w naszej szkole odbyło się rozstrzygnięcie konkursu „Fiszki zawodowe  w języku  angielskim i niemieckim”, który odbył się online. Celem konkursu było propagowanie i poszerzanie wiedzy z  języka niemieckiego i angielskiego zawodowego,  rozwijanie kompetencji językowych oraz rozbudzenie i wzmocnienie wśród młodzieży zainteresowania językiem niemieckim i angielskim.

Czytaj więcej...

Uczennica ZST w pierwszej dziesiątce finalistów okręgowych eliminacji XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Anna Misiak (z klasy 3 FZ) i Karolina Sawicka (z klasy 4 FZ) zakwalifikowały się do II etapu tegorocznej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Okręgowe eliminacje odbyły się 4 grudnia 2020 r. w formie testu online, składającego się z 60 pytań wyboru i 20 pytań przyporządkowania. Uczestnicy eliminacji odpowiadali na pytania z zakresu nauki o żywieniu i żywności, biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, technologii żywności, technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, gastronomii, sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.

Czytaj więcej...

Komunikat

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 listopada 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie czasowego ograniczenie funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 informuje, że od dnia 30 listopada 2020 r. do 3 stycznia 2021 r. nauka w Zespole Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku odbywać się będzie w trybie zdalnym z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość przyjętych w szkole.


- Rozporządzenie MEN z dnia 24 listopada 2020 r.


- Uzasadnienie

Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia będący młodocianymi pracownikami mogą odbywać praktyki u pracodawców, o ile u pracodawcy nie występują zdarzenia, które ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną mogą zagrozić zdrowiu młodocianego pracownika.

Uczniowie technikum oraz BSIS odbywający zajęcia praktyczne na terenie szkoły realizują je w grupach z zachowaniem reżimu sanitarnego w dniach tygodnia wynikających z planu zajęć w wymiarze nie przekraczającym 10 godzin w tygodniu. Szczegółowy harmonogram zajęć zostanie przesłany za pomocą dziennika elektronicznego Librus.

Dyrektor ZST w Turku
Wioletta Adamiak

Wideo: Międzynarodowy Dzień Wolontariusza

5 grudnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, święto wszystkich osób zaangażowanych w niesienie bezinteresownej pomocy potrzebującym. Od 2016 roku w naszej szkole działa Szkolny Klub Wolontariatu zrzeszający uczniów, którzy pragną wykorzystywać swój czas, umiejętności oraz talenty, aby pomagać innym. W ciągu kilku lat działalności udało nam się zorganizować wiele akcji charytatywnych. Mimo, że ze względu na sytuację epidemiczną nie możemy spotkać się na żywo i wspólnie świętować Dnia Wolontariusza, przygotowaliśmy dla Was prezentację na temat wolontariatu, płynących z niego korzyści oraz przeglądu wydarzeń, które miały miejsce w naszej szkole.

Czytaj więcej...

Współpraca