21 listopada - w ramach projektu „Profilaktyka otyłości w zakresie diety i aktywności fizycznej”  - w  ZST odbyło się spotkanie młodzieży ze studentami Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu w celu propagowania właściwych nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia. W ramach integracji międzyszkolnej na spotkanie zostali zaproszeni uczniowie z Gimnazjum nr 1 i nr 2 w Turku.

Studenci WSHiG zaprezentowali uczniom nowoczesne techniki kulinarne stosowane w produkcji potraw,  omówili zasady zdrowego odżywiania i - zwracając szczególną uwagę na spożywanie pierwszego i drugiego  śniadania - podali różnorakie propozycje zestawów śniadaniowych. Podkreślili  również, że niezbędnym elementem zdrowego stylu życia jest aktywność fizyczna.

Gimnazjalistów, którzy aktywnie uczestniczyli  w konkursach o tematyce prozdrowotnej, nagrodzono książkami. Podsumowaniem warsztatów była degustacja dietetycznych potraw i napojów, takich jak frittata caprese (z papryką, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą), pesto bazyliowe z makaronem i koktajle: truskawkowe, porzeczkowe, malinowe oraz szpinakowe.

Spotkanie zorganizowali  nauczyciele przedmiotów gastronomicznych.