W dniu 15.11.2016 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku, w ramach realizowanego projektu "Profilaktyka otyłości w zakresie diety i aktywności fizycznej", biorąca udział w przedsięwzięciu młodzież mogła wysłuchać interesującego wykładu poświęconego zdrowemu odżywianiu. Zasady racjonalnego żywienia szczegółowo omówiły panie: Karolina Błaszczyk i Monika Gajda - młodsze asystentki Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia przy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Turku.

W pierwszej części prelekcji zwrócono uwagę na powszechne błędy żywieniowe, do których należą: nieregularne posiłki, niedostateczne spożywanie mleka i jego przetworów, mało urozmaicona dieta, niewielkie spożycie owoców i warzyw, zwłaszcza w okresie zimowym i wiosennym. Prelegentki podkreśliły także, iż do nieprawidłowości wynikających z wadliwego żywienia należą nie tylko objawy niedoborów, lecz także nadmiaru spożywanych produktów energetycznych. Racjonalne, odpowiednie żywienie polega więc na tym, żeby jeść to, co jest potrzebne organizmowi i tyle, ile potrzeba, tzn. spożywać właściwie dobrane produkty, a także takie ich ilości, jakie wynikają z określonego zapotrzebowania organizmu. Uczniowie dowiedzieli się , że  oprócz  prawidłowego sposobu żywienia równie ważnym sposobem promocji zdrowia jest ruch na świeżym powietrzu. Wszystkie rodzaje aktywności fizycznej, takie jak bieganie, pływanie, ćwiczenia na siłowni pomagają w odprężeniu się i nauce.

 Druga część wykładu poświęcona była chorobom spowodowanym niewłaściwym trybem życia i złym odżywianiem. Uczestnicy mogli również dowiedzieć się, jak prawidłowo czytać etykiety produktów spożywczych. Spotkanie zakończyło się filmem edukacyjnym o rodzajach otyłości.