Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość doskonalenia swoich umiejętności pod okiem mistrza kulinarnego Roberta Sowy i jego współpracowników Krzysztofa Baranowskiego i Mateusza Birka, podczas zorganizowanych 18 stycznia w naszej szkole warsztatów kulinarnych pod patronatem firmy Prymat. Zadania realizowane podczas zajęć były nie lada wyzwaniem, bowiem nie każdego dnia przygotowuje się tajską zupę z kurczakiem, mlekiem kokosowym i krewetkami; pieczoną polędwicę z dorsza z sosem z ogórków kiszonych i koperkiem lub pikantną pierś z kaczki z gruszkami i wanilią.
Przygotowanie mało znanych potraw okazało się łatwe. Młodzież bardzo szybko sprostała wymaganiom stawianym przez samego Mistrza. Podsumowaniem pierwszej części warsztatów, w której brało udział 20 uczniów, była degustacja potraw i wzajemna wymiana doświadczeń.
W ramach zajęć odbyły się również eliminacje do konkursu Kulinarny Talent 2017, organizowanego od kilku lat przez Pana Roberta Sowę, w których wzięli udział następujący uczniowie:
- Beata Serafińska,
- Kamila Grąbkowska,
- Marta Łukasik,
- Marta Kołodziejczyk,
- Szymon Gotfryd.
Zadanie konkursowe obejmowało wyluzowanie kaczki, a następnie wykorzystanie jej dowolnego elementu do przygotowania dania głównego. Jury oceniało: mise en place, techniki kulinarne, kreatywność, estetykę podania potrawy, jej smak oraz odpowiedni dobór składników i przypraw.
Maksymalną liczbę punktów uzyskała Martyna Łukasik, zajmując tym samym I miejsce i zdobywając prawo reprezentowania szkoły w finale konkursu Kulinarny Talent 2017, który odbędzie się 6 kwietnia 2017 roku podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. II miejsce w eliminacjach zajął Szymon Gotfryd.
Podsumowaniem warsztatów kulinarnych było spotkanie wszystkich uczniów klas o profilu gastronomicznym z Panem Robertem Sową. Młodzież biorąca udział w warsztatach otrzymała certyfikaty uczestnictwa w szkoleniu gastronomicznym oraz książkę "Krok po kroku z Robertem Sową".
Wszystkim uczestnikom warsztatów serdecznie gratulujemy i życzymy kulinarnych inspiracji w tworzeniu nowych potraw.
Organizatorkami imprezy były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych.