W dniu 25 listopada 2015 r. uczniowie czwartych klas technikum logistycznego odbyli wycieczkę przedmiotową do Mleczarni TUREK, w celu zapoznania się z procesami logistycznymi związanymi z produkcją serów pleśniowych. Młodzież poznała maszyny i urządzenia potrzebne do produkcji serów, procedurę kwalifikacji dostawców materiałów i surowców oraz rodzaje opakowań.

Ważnym punktem wizyty było również spotkanie ze specjalistą ds. ochrony środowiska, który przybliżył młodzieży zasady gospodarowania odpadami oraz dokumentację niezbędną do ewidencjonowania wielkości odpadów, wymaganego poziomu odzysku i recyklingu oraz należnej opłaty produktowej.

Cenne dla przyszłych logistyków było również spotkanie z kierownikiem pakowni, który przedstawił uczniom strukturę organizacyjną logistyki w Mleczarni TUREK oraz omówił zasady funkcjonowania magazynów towarów niebezpiecznych oraz wysokiego składowania. W trakcie wycieczki młodzież poznała także sposoby formowania serów na palecie oraz na naczepie.